На Филозофском факултету одржано прво такмичење у рецитовању поезије на руском језику

0

Данас је у амфитеатру Филозофског факултета у Палама одржана манифестација у част руског књижевника Лава Н. Толстоја.

Овом приликом професор Илија Сергејевич Тјапов, директор Центра за отворено образовање на руском језику и изучавање руског језика у Републици Српској, представио је публици најупечатљивије слике из пишчевог живота и указао на веома значајно мјесто Л.Н. Толстоја како у руској, тако и у свјетској књижевности. У склопу излагања професора Тјапова приказан је и кратки филм о овом великом писцу.

Такође, у склопу ове манифестације одржано је и прво такмичење у рецитовању поезије на руском језику за ученике основних и средњих школа.

Учесницима такмичења и публици обратили су се савјетник Амбасаде Русије у БиХ за културну, научну и образовну сарадњу, Јуриј Пичугин и продекан за наставу на Филозофском факултету у Палама, доц. др Огњен Куртеш.

„Филозофски факултет је већ неколико година посвећен промоцији страних језика, књижевности и култура, а заиста са посебним задовољством можемо да кажемо да је промоција руског језика на једном веома завидном нивоу из неколико разлога. Један од тих разлога је свесрдна подршка Амбасаде Руске Федерације у Босни и Херцеговини, на чему вам захваљујемо, а ту су наравно и професори са Катедре за руски језик и књижевност и два центра за изучавање руског језика која постоје на овом факултету – један је Центар за руски језик и руске студије, а други је Центар за отворено образовање на руском језику“, изјавио је Куртеш.

На такмичењу у рецитовању поезије на руском учествовали су: Јована Бозало која је говорила стихове пјесме Памяти, затим Ања Савић која је говорила пјесму Слово, Павле Крстовић говорио је пјесму Жди меня, Михаило Топаловић говорио је стихове Пушкинове пјесме Я вас любил, стихове Писъмо Татъяны к Онегину говорила је Сара Рељић, а Николина Голијанин рецитовала је пјесму К***.

Христина Савић говорила је стихове Јесењинове пјесме Береза. Стихове свима познате Јесењинове пјесме Писъмо матери рецитовала је Анђела Југовић. Милан Обућина рецитовао је стихове пјесме До свиданъя, друг мой, до свиданъя, а Виктор Фулурија је рецитовао пјесму Молитва матери.

Ђорђе Попић представио се рецитацијом пјесме Вредный совет, након њега стихове пјесме Детство – Ивана Сурикова, говорио је Марко Јањић. Катарина Радановић рецитовала је пјесму Раз, два, три, четыре, пять-детская считалочка. Најмлађа учесница такмичења, Софија Мирковић рецитовала је пјесму Осенний клад. Јелена Берибака говорила је стихове пјесме Зонтик.

Даница Варешић говорила је стихове пјесме Сергеја Михалкова Кошки-мышки. Стихове пјесме Парус Михаила Љермонтова рецитовала је Николина Медић. Након ње, пјесму Песенка об Арбате рецитовала је Милица Огњеновић. Сара Гутаљ говорила је стихове пјесме Жди меня, Константина Симонова.

Након рецитација учесника такмичења, пјесму Подмосковные вечера изрецитовала је Александра Југовић, која је била водитељ овог такмичења.

Подијељене су дипломе свим учесницима такмичења, а најбољима су додијељене награде. Сви учесници показали су изузетан таленат и љубав према руском језику и руској књижевности.

(www.palelive.com/Катарина Фуртула)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare