Софија Мотика први основац из Власенице у научној школи у Петници

0

ВЛАСЕНИЦА – Четрнаестогодишња ученица Основне школе „Вук Караџић“ из Власенице Софија Мотика једна је од седам ђака из Републике Српске који ће учествовати у „Љетној научној школи“ Истраживачке станице Петница код Ваљева.

Ова талентована д‌јевојчица стицаће нова знања заједно са 285 основаца, ученика завршних разреда из Србије и региона.

„Била сам пресрећна када ми је средином јуна стигао позив из Петнице и нестрпљиво сам ишчекивала почетак моје научне авантуре“, рекла је Софија Срни.

Она је истакла да вјерује да ће за девет дана, колико ће боравити у кампусу, много тога новог научити, размијенити знања са вршњацима и стећи нове пријатеље, али, прије свега, знањем и радом изборити се за будуће боравке у истраживачкој станици.

У „Љетњој научној школи“ уз вишедисциплинарни деветодневни програм који заинтересоване ђаке уводи у основе истраживачког погледа на свијет, Софија ће заједно са другим полазницима радити у лабораторијама и на терену, практично ће учити принципе и методе истраживања, развијати истраживачки дух и учити се критичком мишљењу.

„Тек у средњој школи опред‌јељујемо се за одређене области, а ја се надам да ћу заслужити поновни позив“, рекла је Софија, прва ученица власеничке основне школе која је позвана у Петницу.

Она је захвалила директору школе Далибору Видовићу, који је подржао њену пријаву, а посебно наставницима Данијели Мекић и Ивану Шарцу који су јој дали препоруке, те истакла да је сигурна да ће њихово повјерење оправдати, а знање које стекне, радо подијелити са својим друговима.

Софија је ученица која на најбољи начин од почетка школовања кроз разна такмичења и награде представља Власеницу, али и сусједне општине.

Четрнаестогодишња д‌јевојчица јединствена је по много чему, а да је велики хуманитарац показала је када је као осмогодишњакиња ошишала своју дугу косу и поклонила је организацији „Срце за децу“ за израду перика за малишане обољеле од рака.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare