Јевтић: Промовисати идеју о бризи о менталном здрављу

0

СОКОЛАЦ – Помоћник директора Завода за форензичку психијатрију на Сокоцу Миле Јевтић рекао је да је веома значајно промовисати идеју о бризи о менталном здрављу, на истом нивоу као и о бризи о физичком здрављу, а самим тим лијечити менталне болести као и све друге.

Јевтић је поводом 10. октобра, Свјетског дана манталног здравља, рекао да се ове године Свјетски дан менталног здравља обиљежава под мотом „Ментално здравље на радном мјесту као приоритет“, јер се на тај начин „покушава фокус ставити на значај радног окружења у бризи за ментално здравље“.

Он је додао да се тиме наглашава да и радно окружење мора бити прилагођено психичкој добробити појединца.

Јевтић је навео да је Завод за форензичку психијатрију Соколац, као установа која припада систему здравствених установа, тренутно један од лидера када је у питању пружање услуга из области психијатрије и психологије на пољу менталног здравља.

„Прва је и једнина установа овог типа на подручју БиХ захваљујући којој је у складу са Европском конвенцијом о људским правима осигуран адекватан психијатријски третман за лица из цијеле земље којима је изречена мјера безбједности обавезног психијатријског лијечења или мјера безбједности обавезног лијечења од зависности“, напоменуо је Јевтић.

Он је истакао да Завод пружа услуге неуропсихијатријског вјештачења, као и третмана свих лица који током служења затворских казни у казнено-поправним установама испоље менталне сметње које захтјевају хоспитални третман.

Према његовим ријечима, то показује да Завод веома успјешно сарађује са надлежним судовима, тужилаштвима, казнено-поправним заводима и другим бројним установама, представљајући на тај начин мост између правосудног и здравственог система у БиХ.

„Иако веома млада установа која послује тек неких осам година, Завод се може похвалити великим резултатима у области дијагностике и лијечења различитих менталних поремећаја, а уједно и активностима на пољу промоције и превенције у области менталног здравља“, навео је Јевтић.

Он је нагласио да је до сада у овој установи било хоспитализовано готово 500 пацијената.

Јевтић тврди да се успјех рада Завода за форензичку психијатрију на Сокоцу огледа у веома малом броју рехоспитализација отпуштених пацијената, као и континуираним похвалама за рад и јединствен приступ које добија од пацијената и њихове родбине, као и надлежних и релевантних установа у земљи и региону.

Он је додао да се све то само представља велику одговорност и обавезу за запослене да и у наредном периоду наставе да раде на даљој едукацији и усавршвању запослених како би што професионалније одговорили на свакодневне изазове у свом раду.

„То подразумијева наставак његовања мултидисцилинарног приступа у раду са нашим пацијентима на пољу менталног здравља, јер ментално здравље се његује, баш као и све друго“, поручио је Јевтић.

Свјетски дан менталног здравља обиљежава се 10. октобра у организацији Свјетске федерације за ментално здравље од 1992. године.

Општи циљ је подизање свијести о проблемима менталног здравља у цијелом свијету, будући да су и даље маргинализовани и игносрисани.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare