Будућност власеничке општине – синергија туризма и аутентичних производа

0

Будућност општине Власеница је у синергији туризма и развоја аутентичних локалних производа, истакао је данас секретар Савјета за пољопривреду и прехрамбену индустрију Подручне привредне коморе Бијељина, Жељко Видић.

Видић се данас у Власеници обратио окупљенима на Деветом сајму пољопривреде и привреде, на којем је око 70 учесника из Републике Српске, Федерације БиХ и Србије изложило своје производе, а који је отворио начелник општине Мирослав Краљевић.
Он је оцијенио да ће Ски-центар „Игришта“ у наредном периоду сврстати Власеницу међу водеће три или четири општине ове регије, те да је зато неопходно подићи квалитет домаћих производа да буду искористиви у туристичкој понуди.

Видић је рекао да за разлику од Семберије, која има знатно веће тираже производа, Власеница има пуно већи избор препознатљивих, традиционалних производа који могу адекватно да се промовишу, упакују у пласирају на страна и домаћа туристичка тржишта, за шта су људи спремни да плате.

Начелник општине, Мирослав Краљевић рекао је новинарима да ова локална заједница иде у правцу напретка, да у континуитету улаже у градско и сеоско подручје кроз озбиљне инвестиције и субвенције, што ће наставити да чини и у наредним годинама. Он је захвалио Привредној комори Републике Српске и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске за изузетну сарадњу протеклих година.

Краљевић је подсјетио да је ове године отворен Ски-центар „Игришта“ који је организован у оквиру Олимпијског центра „Јахорина“ и нагласио да је циљ општине да се пољопривредна производња подигне на виши ниво, указујући да ће туристички садржаји који се креирају на том подручју тражити и огромну количину производа који се могу видјети на данашњем сајму.

Он је најавио у наредном периоду брендове ове локалне заједнице, „Власеничку кућу“ или „Бирчанску кућу“, по угледу на Херцеговину, Бањалуку и друге локалне заједнице.

„Циљ је да људи схвате да од свога рада могу да живе, а локална заједница ће им у томе помоћи“, рекао је Краљевић, те напоменуо да је прије осам година на овом подручју било само 25 пластеника, а данас их је пар стотина.

Краљевић је подсјетио на то да се ова локална заједница побратимила са општином Чајетина, која је међу најразвијенијим у Србији и да имају од кога да науче како даље наставити ка бољој будућности. Он је поменуо највећег пољопривредног произвођача, Војина Ђурића, који је добио признање општине Власеница за свој рад, који је понос и на кога би многи пољопривредници требали да се угледају.

Вршилац дужности директора власеничке Туристичке организације, Марела Куртума, рекла је новинарима да су Сајам и Михољдански вашар важни за ову локалну заједницу са туристичког и привредног аспекта, напоменувши да се разним акцијама труде да промовишу потенцијале овог краја.

„Имали смо акцију Наше благо гдје смо упознали све посјетиоце и домаћине са богатством које имамо на овом подручју, да подигну свијест да су сви домаћи производи благо и да их треба представити свијету, и у којима треба све више људи да ужива“, рекла је Куртума.

Она је навела да је задовољство угостити представнике Олимпијског центра „Јахорина“ који представљају Ски-центар „Игришта“ као важан дио туристичке понуде Власенице и Хан Пијеска. Она је изразила увјерење да ће посјетиоци уживати у планини Јавор, која је слична Златибору и Тари, са очуваном, нетакнутом природом.

Портпарол Олимпијског центра „Јахорина“ Милена Черемиџић рекла је новинарима да је ове године први пут на Сајму, те изразила увјерење да ће ово постати традиција, јер имају заједнички и важан пројекат – Ски-центар „Игришта“.

„Представљамо понуду Јахорине и Ски-центра „Игришта“, а посјетиоцима су на располагању ски-мапе гдје могу да виде како ће оба ски-центра да изгледају, као и какве новине доносе“, навела је Черемиџићева.

Она је рекла да се надају да ће бити снијега, али и да су спремни да ова сезона буде успјешна јер су припремили језеро за вјештачко осњежавање.
Черемиџићева каже да је историјски моменат након 40 година и отварање љетне сезоне на Ски-центру „Игришта“, као и да ће сви који га посјете уживати у богатој гастро-понуди и нетакнутој природи.

Предсједник Кола српских сестара црквене општине Власеница, Јагода Петровић, изјавила је новинарима да ова хуманитарна организација традиционално учествује на Сајму, гдје излаже старинска јела која се спремају на овом подручју.

„Његујемо нашу традицију и обичаје, крсни хљеб је неизоставан, пројарице, кифлице, све што су наши стари раније припремали“, навела је Петровић.

Удружење жена „Подриње“ Власеница, припремило је гастро-понуду за све учеснике, традиционалну храну припремљену по старим рецептима за слана и слатка јела.

Онима који су подржали Сајам уручена су признања, а излагачи су добили захвалнице и новчане награде.

Организатор Сајма је Општинска управа уз подршку Привредне коморе Републике Српске и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Уз Сајам, у Власеници је одржан и традиционални Михољдански вашар, који датира више од 100 година, а који је у ову општину довео велики број трговаца из разних крајева.

 

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare