Након завршетка рата у Босни и Херцеговини и потписивања Дејтонског мировног споразума 1995. године, земља је почела своју реконструкцију и економски опоравак. Овај период је био обиљежен великим тешкоћама за становништво које се суочавало са несташицом основних потрепштина, као и са високом стопом незапослености​.

Док су западне земље наставиле свој капиталистички развој, регија Балкана је била у фази економске транзиције, а земље попут Пољске и Румуније убрзо су се придружиле том процесу, преузимајући вођство у економским реформама.

На Палама, гдје је трговина и понуда роба била ограничена због ратних посљедица, појавила се нова трговачка активност већ 1996. године, када су почели да долазе румунски трговци. Ови трговци су доносили одјећу и разну кућну робу која је била дефицитарна, те су доприносили локалној економији и снабдијевању. Румунски трговци су у почетку постављали своје „тезге“, мале простирке у центру Пала, да би касније добили посебно мјесто на ливади изнад некадашњег ресторана „Сунце“​.

Талас румунских трговаца је подстакнуо домаће становнике да путују у земље попут Турске и Грчке ради набавке робе за препродају.

Фотографије које је направио Миле Рајић представљају драгоцјене сведоке једног специфичног периода у новијој историји Пала, биљежећи први долазак румунских трговаца. На њима се јасно виде скромни услови у којима је трговина обављана. Простирке румунских трговаца смјештене су на отвореном, на неравној ливади, у непосредној близини цркве у Палама.

На фотографијама се види и сцена која указује на тешку економску ситуацију тих година: мали број аутомобила паркираних у близини, који свједочи о ограниченим могућностима локалног становништва у послијератној стварности. У позадини се види аутобус којим су трговци допутовали и донијели робу.

На простиркама се могу видјети различити производи: одјећа, кућански алати, постељина, док се становници Пала окупљају у нади да ће пронаћи нешто корисно, представља слику живота у послијератном периоду.

Фотографије носе и снажан осјећај носталгије, не само због свједочанства о првим економским корацима у обнови, већ и због успомена у срцу града који је тек почео да се опоравља од ратних траума.

(www.palelive.com / Фото Миле Рајић)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ово је преко пута цркве гдје је сада дограђени дио Грађења и књижара Веки.Послије су били иза Сунца.