Споменик на Копиту је опомена

0

СОКОЛАЦ, 20. ОКТОБРА – На планини Копито у близини соколачког села Сијерци данас је освештан споменик за 97 бораца Церског четничког корпуса Азбуковачкe бригаде погинулих у овом селу у борбама са партизанским јединицама у октобру 1943. године.

Споменик је освештао протојереј-ставрофор Илија Чупић након чега су окупљени прислужили свијеће и помолили се Богу за покој душа погинулих.

Професор историје Лазо Одовић из Сокоца рекао је да су ови борци 1943. године положили живот „за крст часни и слободу златну“, те истако важност преношења истине о њиховом страдању будућим генерацијама.

Карађорђе Ристановић, син четничког војводе Косте, на Копито је дошао из Азбуковице код Љубовије да ода почаст погинулим припадницима Азбуковачког одреда на Копиту, носећи са собом све невоље које је комунистичка власт нанијела његовим родитељима, којима је он у родном селу подигао Манастир Свете Тројице у Белим Водама код Љубовије.

Он је, обраћајући се окупљенима код споменика погинулм припадницима четничког одреда, говорио о хапшењу његовог оца осуђеног на 20 година строгог затвора са принудним радом, након чега су му била ускраћена сва грађанска и политичка права осим родитељских за једанаесторо дјеце, од којих је њему као најмлађем са муком дозвољено да понесе име Карађорђе.

„Слава Богу да је место страдања младих војника Азбуковачког одреда обележено и да не заборавимо оне који су дали оно највредније – своје животе за Републику Српску, Србију и за српство, за крст часни и слободу златну, а то је живот“, изјавио је Ристановић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истако је, обраћајући се окупљенима код споменика на Копиту, да је ово мјесто страдања веома значајно јер Срби треба да се сјећају догађаја у коме је брат убијао брата због двије идеологије.

„Чувајмо се, браћо, и будимо сви ко један, био неко више или мање богат у овом материјалном, небитном свијету“, изјавио је Ћосић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица подсјетио је присутне да је Романија увијек била поносна и слободарска, али да је у Другом свјетском рату подијељена, посебно од 1943. године, на четнике и партизане, што је довело до братоубилачких сукоба и погибија.

Он је нагласио да почетком минулог Одбрамбено-отаџбинског рата у српском народу није било подјела и да су сви стали под једну заставу, те да је резултат те слоге Република Српска.

Вијенце на споменик погинулм српским војницима положиле су делегације Равногорског покрета отаџбине Српске, Сарајевско-романијског округа, Борачке организације општине Соколац и Удружења гардиста Главног штаба Војске Републике Српске.

Подизање споменика на Копиту у мају 2023. године и данашње освећење организовао је Равногорски покрет отаџбине Српске, Општински одбор Соколац.

 

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare