Међу обољењима спортиста гојазност и срчани проблеми

0

БАЊАЛУКА – У Заводу за медицину рада и спорта Републике Српске годишње се обави око 16.500 систематских прегледа спортиста, а прегледима се најчешће утврди лоше држање тијела, деформитети кичме, грудног коша, стопала и кољена, али и гојазност и срчани проблеми, речено је Срни у Заводу.

„Након болести мишићно коштаног система и везивног ткива, друге по учесталости код спортиста су болести жлијезда са унутрашњим лучењем, исхране и метаболизма. Интересантно је да у овој групи обољења преовладава проблем гојазности, али су евидентирани и случајеви потхрањености. Код одређеног броја спортиста открије се и дијабетес, као и болести штитне жлијезде и друго. Неријетко се открију и обољења срца и система крвотока“, навели су из Завода.

У Заводу напомињу да систематске прегледе спортиста обављају по садржају дефинисаном Правилником о здравственој заштити спортиста Републике Српске, те да је у прошлој години у овој установи обављено око 16.500 систематских прегледа спортиста, већином до 18 година, из свих клубова који су пријавили своје спортисте за преглед.

„У прошлој години је урађено готово 1.000 прегледа више него у 2022. години, али и даље сматрамо да тај број мора да буде знатно већи, а првенствено у циљу правовременог откривања здравствених ризика и спрјечавања изненадне смрти на спортским теренима“, истакли су у Заводу, подсјећајући да систематске прегледе спортиста до 15 година финансира Фонд здравственог осигурања Републике Српске, а спортиста од 15 до 18 година Министарство породице, омладине и спорта Српске.

Завод за медицину рада и спорта је једина здравствена установа у Српској овлаштена за обављање услуга здравствене заштите спортиста и спортских радника, а Законом о спорту прописано је да оцјену здравствене способности спортиста може дати само специјалиста медицине спорта.

„Управо из тог разлога сматрамо да би требао да буде већи број спортиста који обављају систематске прегледе у нашој установи. То нас наводи и на бојазан да поједини клубови евентуално прегледе обављају у неовлаштеним установама, или, што је још горе, да уопште не обављају редовне прегледе. Нажалост, свједоци смо све чешћих трагедија младих спортиста на теренима, што указује на то да се овом сегменту мора посветити већи значај. Овакве појаве би под лупу требало да ставе не само бригу спортских организација, већ и бригу локалних заједница о здрављу својих спортиста“, нагласили су у Заводу.

У Заводу су истакли да са појединим локалним заједницама имају добру дугогодишњу сарадњу, односно оне директно у својим буџетима издвајају средства за систематске прегледе спортиста, а за тај дио средстава умање грантове спортским организацијама.

Оваквим начином финансирања, додаје се, значајно се унапређује здравствена заштита спортиста, те се спречава евентуално ненамјенско трошење средстава на уштрб здравља спортиста.

„Служба медицине спорта Завода оспособљена је да пружа све неопходне здравствене услуге за спортисте, укључујући оне које користе врхунски свјетски спортисти. Наиме, у настојању да обезбјеђујемо што бољу здравствену заштиту и професионалних спортиста и рекреативаца, недавно смо почели да пружамо нову најсавременију услугу за анализу тјелесног састава“, кажу у Заводу.

У Заводу појашњавају да ова комерцијална услуга коју користе врхунски спортисти широм свијета, пружа детаљни увид у тјелесни састав и може бити драгоцјен алат за унапређење спортских перформанси.

Такође, у оквиру комерцијалних услуга, доступни су и прегледи д‌јечијег кардиолога са ултразвуком срца.

Из ове здравствене установе су указали на значај систематских прегледа не само за спортске, већ и друге организације гд‌је се чланови излажу већим физичким напорима, као што су нпр. фолклорни ансамбли и слично.

У Заводу су истакли да је веома важно да чланови имају здравствену способност да поднесу интензивне физичке активности, иако те организације немају обавезу редовних систематских прегледа.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare