Промовисана књига о Данету Корици – легенди југословенске атлетике

0

СОКОЛАЦ – На Сокоцу је данас представљена књига „Дане Корица“, аутора Милана Томића, у којој се говори о необичном животном и спортском путу атлетског јунака и по многима легенде југословенске атлетике чији неки рекорди још нису порушени.

Аутор Томић рекао је новинарима да се, иако је написао више књига, највише радовао овој о Данету Корици, са којим је заједно тренирао и о којем је својевремено, као новинар, писао текстове.

 

Он је истакао да је народ волио Корицу, који је одрастао у сиромашној породици у једном селу код Кутине, и којем су у раној младости била обољела кољена, а лијечио се и од туберкулозе.

Томић је нагласио да је, упркос тим болестима, Корица касније направио рекорде који и дан-данас стоје.

„Имао је убитачан финиш, који је ретко ко имао“, додао је Томић.

Он је нагласио да књига носи поруке да упорност и издржљивост које је Корица имао могу бити примјер спортистима, али и људима из обичног живота, како се постиже резултат и успјех.

Корица је на промоцији истакао да је постао успјешан само зато што је упорно слиједио свој циљ и изразио задовољство што је књигу о њему написао његов пријатељ и кум, човјек са којим је тренирао.

Он је нагласио да је желио да буде олимпијски шампион, да освоји олимпијску медаљу и да доживи да се свира химна у његову част, што је било мотив да тренира понекад чак и више него што је требало.

„Прво, атлетика је љубав, а касније и обавеза. Кад ставиш грб своје земље на груди, онда се све може и мораш бити пример свуда где се појавиш, на стази, ван стазе и у учењу“, навео је Корица.

Та упорност, како је рекао, помогла му је да заврши факултет, постдипломске студије и да докторира на Факултету за спорт.

Корица је поручио младима да за сваки успјех морају пуно да раде, што и није тешко ако се то воли.

Он је новинарима на Сокоцу рекао да је након завршене спортске каријере почео да ради у спортским организацијама, почевши као селектор за јуниоре Атлетског савеза Југославије, потом је 20 година био савезни капитен-селектор за сениоре, те генерални секретар Спортског савеза Србије и у неким спортским друштвима.

Сада је, како каже, у пензији, и ангажован је као потпредсједник Атлетског савеза Србије и члан више одбора и комисија Србије и града Београда и тим обавезама попуњава слободно време.

Промоција је одржана у хотелу „Златни бор“ на Сокоцу.

 

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare